Bibliotekene bidrar til godt liv

Kronikk av May Britt Lagesen (fylkesråd for utdanning og kultur) og Brit Arna Susegg (universitetslektor NORD universitet og fylkesleder, Norsk Bibliotekforening)

Little boy and the magic book
Illustrasjonsbilde

Selv om vi har hatt mange fine soldager i Trøndelag ser vi at et svært hyggelig antall bruker bibliotekene aktivt og at bibliotekene våre har fått til mange spennende prosjekter.

Derfor vil vi gratulere oss alle med Nasjonal bibliotekdag 1. september i lesefylket Nord-Trøndelag. Denne dagen er en god anledning til å løfte fram det viktige og varierte arbeidet i folkebibliotek, skolebibliotek og andre typer bibliotek.

Høythengende bibliotekpris

I mars måtte vi tørke gledestårene. Da vant prosjektet Nord-Trøndelag leser høyt Norges største bibliotekpris: Biblioteksentralens formidlingspris. «NM i bibliotek,» var det en som sa. Prisen er en anerkjennelse av gode ambisjoner og god gjennomføring. Prosjektet er også et godt eksempel på et langvarig og godt samarbeid mellom fylkeskommunen og kommunene og mellom fylkesbiblioteket og folkebibliotekene.

Den er et stjerneeksempel på hva vi kan få til i Nord-Trøndelag når vi er som best. Og vi er som regel best når vi samarbeider. Vi skaper verdier, opplevelser og framtid sammen.

Sommerleseglede

Gode lesevaner blant de yngste har vi også sett mye av nå i sommer. Bibliotekene melder om rekordoppslutning i «Sommerles» -aksjonen.

Nesten hvert tredje barn i Nord-Trøndelag (31 %) har deltatt i «Sommerles». Nordtrønderne er best i landet, og særlig er Verdal, Flatanger og Høylandet langt framme, med mer enn 60 % oppslutning.

Det er en fin, enkel lærdom her som både bibliotek, foreldre og lærere skal ta med seg: Barn liker å lese, og det hjelper med små, konkrete oppmuntringer.

Drømmen om et godt liv

I Nord-Trøndelag Arbeiderpartis program står det at «Alle barn og unge skal uavhengig av bakgrunn og funksjonsnivå ha mulighet til å virkeliggjøre drømmen om et godt og rikt liv. Dette er et av de viktigste virkemidlene for å utjevne sosiale forskjeller.»

Bibliotekene er en del av svaret på dette. Gode bibliotek har lav terskel og brukes av store deler av befolkningen. Gode bibliotekvaner fra barna er små, kan være med på å forandre liv, familier og muligheter. Gode skolebibliotek er også en del av svaret. Leselyst og leseevne styrkes i hjemmene, i folkebibliotekene og i skolebibliotekene.

Dette er først og fremst en oppfordring til foreldrene om å bruke bibliotekene. Men det er også en utfordring til lærere, rektorer og bibliotekarer: dere må tenke større og dristigere. Stol på at bibliotekbruk kan utgjøre en positiv forskjell.

 

Biblioteket som møteplass

I august 2015 la Kulturdepartementet fram en Nasjonal bibliotekstrategi. Målene er:

  • Å gjøre bibliotekene til møteplasser for debatt og offentlig samtale
  • Å gjøre bibliotekene til arena for kulturopplevelser og læring
  • Å sørge for e-bokutlån i alle bibliotek
  • Å bedre litteraturtilbudet for barn og unge

Nord-Trøndelag Arbeiderparti sier videre i sitt program at «vi vil ha et kulturliv som er mangfoldig og hvor vi har felles møteplasser hvor man både kan være forbruker og utøver. Vi vil ha et kulturliv som appellerer både til massene og til særinteressene, et kulturliv som favner både barn og voksne; et kulturliv for alle.»

Bibliotekene er heldigvis en sentral del av dette kulturlivet, et kulturelt Kinder-egg. På biblioteket finner du møtestedet, kultur for folk flest, og muligheten til fordypning for deg med særskilte interesser.

Tenk stort. Tenk ofte!

Vi vil oppfordre bibliotekene til å tenke stort. Bibliotekene er en viktig del av svaret på det gode samfunn – for alle. Kunnskap til få gir makt. Kunnskap til alle gir frihet.

Vi vil også oppfordre kommunepolitikere til å tenke stort om bibliotekenes oppdrag og muligheter. Gjennom bibliotekene får vi leseglede, allmenndannelse, kompetanse og deltagelse i hele befolkningen.

Vi vil oppfordre alle som leser dette til å besøke sitt bibliotek i dag på den nasjonale bibliotekdagen – og alle andre dager i året. Bruk det ofte og tenk stort om din egen nysgjerrighet, din leselyst og ditt vitebegjær.

Tenk mye, tenk ofte og let etter svar. Og let etter enda bedre spørsmål.

 

Legg igjen en kommentar